Proiectul ,,Colectam impreuna o carte,,prin care este vizat cresterea accesului la educatie si cultura a copiilor si tinerilor din categorii sociale dezavantajate. Resursele educationale colectate sau create de organizatie sunt distribuite catre copii si tineri cu handicap, orfani sau abandonati, cu resurse materiale si financiare precare sau aflati in alte situatii deficitare si catre institutii din medii defavorizate, implicate in educatia tinerilor.

Slide1

Scoala Chiliseni din jud. Suceava, este o scoala mica cu multi copii defavorizati care provin din familii sarace. Toti acesti copilasi au o dorinta mare in a cunoaste, a citii si a se informa.

In luna Mai 2017 vrem sa implementam aceast proiect la scoala Chiliseni din Suceava, unde nu exista bibiloteca scolara. Pana in acest moment am colectat un numar de 300 de carti. Dar inca mai avem nevoie de carti si rafturi.

Cum puteti sustine
Pentru ca acest proiect si campania de debut a Asociatiei ,,Ai vointa, Ai putere,, sa aiba succes, este nevoie de sustinere, intr-un mod cat mai divers, prin:
• Donatii de resurse materiale: Cartile ce urmeaza a fi donate pot fi din fondul propriu de carte, obtinute prin colectare de la colegi, prieteni, cunoscuti sau recent achizitionate. Pot fi donate si alte produse pentru copii, dar, pentru o mai buna gestionare, in pungi/cutii separate. Produsele pot fi oferite la Asociatie sau pot fi donate ulterior, prin posta sau pe alta cale agreata cu reprezentantii asociatiei. Bld. Tineretului nr.22 Oltenita, email: aivointaaiputere@gmail.com Tel. 0720192005
• Promovare: Promovarea se poate face nu doar prin marile canale de comunicare, ci si „din gura in gura”, pe Facebook, blog sau in alta masura.
• Resurse umane: Proiectul poate fi realizat cu participarea unor persoane voluntare. Din aceasta perspectiva, sustinerea poate fi prin propria implicare, mobilizarea altora sau prin sustinerea persoanelor voluntare cu care avem deja colaborare.
• Resurse financiare: Financiar, proiectul poate fi sustinut prin donatii, redirectionarea a 2% din impozitul pe venit (pentru persoane fizice) si 20% din impozitul pe profit (pentru persoane juridice), cu urne de colectare, in alte modalitati identificate de posibilii daruitori.
• Alte posibilitati, de exemplu: pentru transport, depozitare, gestionare si livrare; prin furnizarea, catre organizatori, de informatii relevante pentru proiect; cu asigurarea de spatiu, auditoriu si oportunitati pentru prezentari.
De ce sa va implicati: Putem scrie povesti de succes, daruind carti
George Washington Carver s-a nascut intr-o familie de sclavi negri. Thomas Edison a fost trimis acasa de un invatator care l-a considerat prea urat si cu totul nepromitator. Benjamin Franklin s-a nascut si a trait intr-o familie cu saptesprezece copii, iar Coco Chanel si-a trait copilaria intr-un orfelinat.
Citite de la „cap la coada”, povestile scrise de vietile celor mentionati mai sus par a fi unele cat se poate de triste. Insa, schimband ordinea de citire, „de la coada la cap”, am fi lectorii nu doar ai unor happy-end-uri, ci si ai unor relatari cu sfarsit bulversant, dat fiind ca toti cei amintiti, a caror viata parea la inceput insignifianta, au fost, pentru istoria omenirii, factorii unor schimbari marcante, chiar dinamitante.
Cand economia Sudului american se prabusea, descoperirile agrotehnice ale lui Carver au salvat-o de la ruina. Cand lumea tanjea dupa mai mult sunet si dupa mai multa culoare, Edison ii daruia fonograful si becul, iar cand ritmul rapid al vietii cerea parca o altfel de redare, a adus kinetoscopul. Cand vechile sisteme traditionale s-au dovedit nefunctionale, in lumea care deja era intr-o rapida si perpetua transformare, Benjamin Franklin a facut schimbari radicale in invatamant, in domeniul sanitar, in jurnalism, in cercetare si in serviciile postale – mult, pentru un copil care primise prea putina educatie formala. Cand lumea era prea incorsetata de aparente si de vechile modele, Coco Chanel impunea o alta lume, in care femeile puteau sa se bucure de eleganta, dar si de naturalete. Dar toate acestea nu ar fi fost posibile daca nu ar fi existat, in drumul lor, ceva sau cineva care le-a schimbat directia. Iar daca am putea sa intervenim in vietile personalitatilor evocate, daca am putea sa concretizam mult doritul „daca as fi trait atunci, as fi…”, probabil ca am vrea sa fi fost persoane care au influentat macar putin si in sens pozitiv evolutia lor. Dar, daca acest lucru nu il putem face, multe alte lucruri ne stau in putinta…
Istoria se scrie si astazi, cand multi copii orfani, saraci, cu handicap, parca pasesc pe un drum al cazurilor fara speranta de mai bine – pentru propria viata si pentru rostul lor in lume. Dar cine stie daca nu cumva, printre acestia, nu se afla multi Carver, Franklin, Edison si Chanel, copii care s-au nascut si cresc in contexte sau cu probleme descurajante, dar care, cu ajutorul cuvenit, primit la timpul potrivit, ar putea deveni oameni care sa aduca in istorie schimbari marcante, sa aiba contributii salvatoare. Iar daca pe cei din trecut nu i-am putut indruma, pe cei de astazi sigur ii putem ajuta.
Nu trebuie sa asteptam ocazii mari pentru a face fapte grandioase, caci cei obisnuiti cu putin au nevoie doar de ceea ce ne prisoseste – sau avem si putem sa impartim. O carte care nu mai este frunzarita, o jucarie nepretuita, o punga de dulciuri care poate fi lesne achizitionata, o hainuta buna, dar destinata a fi aruncata – toate aceste daruri pot fi un brat intins catre un copil in nevoie, un ajutor care poate aduce o schimbare de necuprins.
Si nu trebuie sa mergem in Africa pentru a face bine, caci sunt multi copii in nevoie si in acest colt de lume

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *